Site web en Français Site web en Espagnol Site web en Catalan Rejoignez notre page Twitter Rejoignez notre page Facebook La Maison de la Radio et de la Télévision sur Wikipedia

....Museu interactiu

..GRANS PERSONATGES DE LA HISTÒRIA DE LA RÀDIO I LA TELEVISIÓ

 

Guglielmo Marconi (1874-1937), l'home que va inventar la ràdio

Cliqueu i veure la fotografia real que va inspirar el dibuixLa biblioteca de la Casa de la Ràdio i la Televisió du com a nom Guglielmo Marconi en honor a l'home que va inventar la ràdio.

Marconi va ser un físic, inventor i home de negocis italià. Basant-se en els descobriments d'Hertz, Popov, Branly, Lodge... va dur a terme nombrosos experiments i progressos sobre la propagació de les ones hertzianes. De la mateixa manera que Samuel Morse amb el telègraf elèctric, ell va ser el veritable precursor de les transmissions per ràdio. Marconi i Karl Ferdinand Braun van ser distingits amb el premi Nobel de Física de 1909 « en reconeixement de la contribució de tots dos al desenvolupament de la telegrafia sense fils ». Les seves primeres experiències no tenien inicialment un objectiu concret : li servien simplement per aprofondir en el coneixement de la física. Però, ben aviat, Marconi va entreveure un objectiu que podria arribar a ser factible : permetre que els homes es puguessin comunicar a distància... sense la intervenció de cables ni fils ! 

L'any 1887, l'alemany Hertz havia descobert la possibilitat de produir i de rebre ones electromagnètiques, que es propaguen per aire a una velocitat de 300 000 km/s (la velocitat de la llum). Marconi va pensar que podria utilitzar les ones electromagnètiques com a vehicles de transmissió de senyals, que podrien difondre's de manera instantània a través de l'atmosfera. Guglielmo va instal·lar-se a les golfes de "Villa Grifone", a la regió italiana de Bolonya, i hi va muntar el seu laboratori, amb acumuladors, timbres de tota mena, cables de coure per tot arreu... Va ser llavors, a la primavera de 1895 (quan només tenia 21 anys), que podem dir que va néixer la telegrafia sense fils : fent servir dos aparells, Marconi va poder transmetre un senyal a través de l'espai (els tres punts de la lletra S) a una distància de centenars de metres! La primera part del seu objectiu ja estava al sac ! 

Va arribar un moment que Marconi es va convèncer que podia revelar públicament el seu invent, i el va explicar al Govern italià. La primera decepció d'aquest jove geni li va arribar del seu propi país : no es van prendre seriosament el seu descobriment perquè no confiaven en els seus resultats... Però Marconi no es va desanimar ni va llençar la tovallola. Amb el suport de la seva mare i d'alguns amics anglesos, se'n va anar a Anglaterra i va aconseguir obtenir fons per perfeccionar els seus aparells. L'any 1898, va aconseguir transmetre senyals per T. S. F (telegrafia sense fils) entre Wimereux i un lloc de la costa anglesa que es trobava a trenta quilòmetres de distància. 

Veure la fitxa anterior ... Veure la fitxa següent

 

 

 

 

 

 

 

....Què és?
....Visites i tarifes
....Exposicions
....Història de la T.S.F.
....Les sales
....Botiga
....El cafè del Museu
....Formació
....Presencial
....En línia
....Centres escolars
....Tallers, excursions
....Producció

....Produccio video

....Internet
....Sobre nosaltres
....Notícies
....Articles de premsa
....Benefactors
....Galeria
....Contacteu-nos
....Dades de contacte
....Com venir
....Accueil

 

Biblioteca Guglielmo Marconi

Escala central

Sala TSF

Plató cuina

L'art dins la Casa

Pati Colombier

El jardinet L'apartament de Tintín Equipament audiovisual

Benvinguts a una nova manera d'entendre la ràdio i la televisió: Didàctica, pedagògica, divertida i interactiva.
PsF 2012 Espace Culturel TSF TSF Network sur Facebook