Site web en Français Site web en Espagnol Site web en Catalan Rejoignez notre page Twitter Rejoignez notre page Facebook La Maison de la Radio et de la Télévision sur Wikipedia

....Museu interactiu

..GRANS PERSONATGES DE LA HISTÒRIA DE LA RÀDIO I LA TELEVISIÓ

 

Petro Vlahos (1916-2013), el creador del chroma key

Cliqueu i veure la fotografia real que va inspirar el dibuixPetro Vlahos, mort el 2013 a l'edat de 96 anys, va ser un dels pioners dels efectes especials. Va deixar un rastre molt important en la televisió i el cinema. Aquest enginyer té el mèrit de poder dir que va treballar intensament per a l'arribada dels efectes especials, aconseguint crear els fons verds (anomenats croma o chroma key) i la fotografia colorejada (el que li va suposar guanyar un Òscar l'any 1964). Petro Vlahos havia treballat en nombroses i mítiques pel·lícules de Hollywood com ara Ben-Hur Mary Poppins, a on tothom es va admirar per la seva famosa inserció de pingüins.

Vlahos va registrar més de 35 invents i descobriments, tots en relació amb tècniques i tecnologia avançades com el motor teledirigit per a càmeres-grua, els petards que no poden esclatar o les pistes sonores. Nombroses innovacions tècniques que li van permetre a aquest pioner dels efectes especials cinematogràfics de treballar per al Setè Art. Sobretot, Petro Vlahos va millorar la tècnica de substitució d'un fons blau per una imatge en color (que ja s'havia insinuat a  El lladre de Bagdad tot just uns anys abans). Una tècnica molt millorada s'aplica ja en l'oscaritzada pel·lícula Ben-Hur (1959). Sempre gràcies a ell, molt abans que les sèries cinematogràfiques La Guerra de les Galàxie i Indiana Jones l'apliquessin també. Va ser també Vlahos, considerat des de molt aviat un mestre dels efectes especials, qui va crear el croma tal com se'l coneix avui, una pantalla o fons de color verd que és substituit per una imatge fixa o en moviment punxada pel director o realitzador.

Nascut el 1916, Peter Vlahos va començar la seva carrera d'enginyer durant la Segona Guerra Mondial treballant per al constructor aeronàutic Douglas Aircraft Company. En acabar la guerra, se'n va anar a Hollywood per treballar amb la prestigiosa MGM. És aquí quan comença la gran història d'amor que vincularà aquest home amb la pantalla gran. Petro Vlahos treballarà per a nombrosos clàssics del cinema americà, des de Ben-Hur a Mary Poppins, amb tècniques que seran reutilitzades per pel·lícules de culte posteriors com Els Ocells d'Alfred Hitchcock i Dick Tracy, de Warren Beatty. L'Acadèmia dels Oscar va dedicar-li durant anys diverses mencions especials relacionades amb aspectes tècnics fins que el 1994 va acabar atorgant-li un Òscar d'Honor com a homenatge a la seva carrera. Petro Vlahos estava casat amb Virginia Vlahos, amb qui va tenir un fill (Paul, qui va seguir les passes del seu pare i es va especialitzar en els efectes especials) i una fillla (Jennie).

Veure la fitxa anterior ... Veure la fitxa següent

 

 

 

 

 

 

 

 

....Què és?
....Visites i tarifes
....Exposicions
....Història de la T.S.F.
....Les sales
....Botiga
....El cafè del Museu
....Formació
....Presencial
....En línia
....Centres escolars
....Tallers, excursions
....Producció

....Produccio video

....Internet
....Sobre nosaltres
....Notícies
....Articles de premsa
....Benefactors
....Galeria
....Contacteu-nos
....Dades de contacte
....Com venir
....Accueil

 

Biblioteca Guglielmo Marconi

Escala central

Sala TSF

Plató cuina

L'art dins la Casa

Pati Colombier

El jardinet L'apartament de Tintín Equipament audiovisual

Benvinguts a una nova manera d'entendre la ràdio i la televisió: Didàctica, pedagògica, divertida i interactiva.
PsF 2012 Espace Culturel TSF TSF Network sur Facebook