Site web en Français Site web en Espagnol Site web en Catalan Rejoignez notre page Twitter Rejoignez notre page Facebook La Maison de la Radio et de la Télévision sur Wikipedia

....Museu interactiu

..GRANS PERSONATGES DE LA HISTÒRIA DE LA RÀDIO I LA TELEVISIÓ

 

Eugène Ducretet, industrial i científic francès

Eugène Ducretet, nascut a París el 27 de novembre de 1844 i mort a París el 1915, va ser un industrial i científic francès. Especialitzat en la construcció i fabricació d'instruments de física, en particular en el camp electromagnètic, va participar activament en el naixement de la TSF (la Telegrafia Sense Fils). Va ser Cavaller de la Legió d'Honor l'any 1885. Va ser ell el primer a connectar per ràdio, el 5 de novembre de 1898, la Torre Eiffel i el Panteó de París. Va emetre senyals sonors des de la tercera planta de la Torre Eiffel, que van ser rebuts (captats) al Panteó, a una distància de 4 quilòmetres. Durant aquella transmissió, va emetre sons (senyals Morse) que van provocar de manera automàtica la seva inscripció en la banda d'enregistrament. Aquell dia ni ell mateix podia imaginar que, gràcies entre d'altres al seu experiment exitós, la Torre Eiffel acabaria salvant-se de l'enderrocament. Havia estat creada només per a l'Exposició Universal de 1898 i va ser en descobrir-se que transmissions per ones es realitzaven amb èxit des de les seves plataformes que es va decidir de no demolir-la.

Eugène Ducretet havia fondat la societat Ducretet l'any 1864. El 1908, estant malalt, va confiar la direcció de la seva empresa al seu fill Fernand. Aquest, associat a l'enginyer Ernest Roger, es va dedicar en cos i ànima al perfeccionament d'aparells de radiologia i radiografia. La societat va passar a anomenar-se Ducretet-Roger. Però per culpa de greus cremades i de l'afectació dels raigs X amb què experimentava, Fernand Ducretet va perdre la vista el 1917 i va morir prematurament el 1928. Un altre fill, Pierre, oficial d'Infanteria, havia mort a la batalla de Verdum, a la Primera Guerra Mundial, el 1915. L'any 1931, Thomson va comprar l'empresa, que es va convertir en Ducretet-Thomson : a França tindria un gran èxit comercialitzant aparells de ràdio i de tele sota aquesta marca.

Eugène Ducretet va fabricar el primer aparell francès de TSF (Telegrafia Sense Fils), contribuint de manera significativa al desenvolupament de la radiodifusió. Alguns dels aparells que ell va dissenyar i fabricar van esdevenir reglamentaris a la Marina francesa. El 1899, Ducretet va equipar la Marina russa amb els seus primers aparells de ràdio (sistema Popof-Ducretet). L'any 1900, va desenvolupar la radiotelefonia i el 1902, la telefonia sense fils terrestre. Va crear una sonda lluminosa de raigs X per a l'examen i comprovacio ràpida a plena llum del dia de paquets postals. Va construir « generadors de corrent d'Alta Freqüència i d'Alta Tensió » que Eugène d’Arsonval acabaria utilitzant per estudiar-ne aplicacions mèdiques. Va construir també aparells de mesura destinats a aplicacions industrials : voltímetre, amperímetre, aparells de telegrafia i de telefonia. La seva relació amb el físic Edouard Branly i amb l'enginyer rus Aleksandr Popov li van permetre dissenyar el primer dispositiu de telegrafia sense fils realment pràctic i útil. Al llindar del segle XX, Eugène Ducretet era un dels pocs industrials que podien presumir de tenir fil directe amb Marconi, l'home que tenia el monopoli en el seu àmbit. Eugène Ducretet va ser membre dels comitès d’admissió de les Exposicions Universals de París de 1889 i de 1900.

La Casa de la Ràdio i la Televisió ha dedicat un espai a Eugène Ducretet, l'antiga botiga-taller Ducretet-Thomson. Allà s'hi pot descobrir la biografia d'aquest industrial i científic francès així com tots els objectes, aparells, eines, catàlegs i cartells que formaven part de les botigues de venda i reparació d'aparells de ràdio allà pels anys 40 i 50 (al segle XX).

 

 

 

 

....Què és?
....Visites i tarifes
....Exposicions
....Història de la T.S.F.
....Les sales
....Botiga
....El cafè del Museu
....Formació
....Presencial
....En línia
....Centres escolars
....Tallers, excursions
....Producció

....Produccio video

....Internet
....Sobre nosaltres
....Notícies
....Articles de premsa
....Benefactors
....Galeria
....Contacteu-nos
....Dades de contacte
....Com venir
....Accueil

 

Biblioteca Guglielmo Marconi

Escala central

Sala TSF

Plató cuina

L'art dins la Casa

Pati Colombier

El jardinet L'apartament de Tintín Equipament audiovisual

Benvinguts a una nova manera d'entendre la ràdio i la televisió: Didàctica, pedagògica, divertida i interactiva.
PsF 2012 Espace Culturel TSF TSF Network sur Facebook