Site web en Français Site web en Espagnol Site web en Catalan Rejoignez notre page Twitter Rejoignez notre page Facebook La Maison de la Radio et de la Télévision sur Wikipedia

....Museu interactiu

..GRANS PROTAGONISTES DE LA HISTÒRIA DE LA RÀDIO I LA TELEVISIÓ

 

1922, naixement de la radiodifusió a Europa

Amplieu la imatgeLa majoria de les versions aportades pels historiadors apunten al fet que el 1922 va ser l'any del naixement oficial de la radiodifusió a Europa. Malgrat que a inicis del segle XX s'havien desenvolupat diferents aplicacions de la ràdio, no és fins al 1922 que la ràdio neix, en tant que mitjà de comunicació. La Poste de la Tour Eiffel (Ràdio de la Torre Eiffel, promoguda per la P.T.T.) va ser la pionera, amb les seves emissions regulars a partir de desembre de 1921 des de la famosa torre de París que es van convertir des de gener de 1922 en programació diària musical i meteorològica. Els programes musicals es basaven en actuacions en directe, tant d'orquestres com de cantants, als quals la ràdio els demanava que no cobressin res per actuar.

El 14 de novembre de 1922, a l'estudi de Guglielmo Marconi a Londres neix la BBC. I a París apareix una segona emissora de ràdio, que s'anomena Radiola i que està promoguda per la Societé Française de Radioélectricité (SFR). A la capital francesa hi haurà, doncs, una emissora pública i una de privada. Des dels seus inicis, Radiola ofereix programes una mica més variats que Radio Tour Eiffel. Mentre que el contingut principal de la Torre Eiffel és el temps (la meteorologia), Radiola disposa d'un locutor que, sota el seudònim de Radiolo intervé entre els temes musicals i condueix els primers programes de ficció. Malgrat que tot plegat és encara poc professional, poc entretingut i d'una qualitat tècnica realment mediocre, els primers oients es tornen bojos pel fet de poder escoltar una orquestra en el saló de casa o per poder estar informats de les condicions meteorològiques en directe. Altres experiències es duen a terme a França, gràcies sovint a la iniciativa de radioaficionats o de muntadors d'aparells de TSF (Telegrafia Sense Fils) però sempre sense autorització legal, amb pocs mitjans i mancats d'una programació regular i estable. A Catalunya i Espanya, la ràdio va néixer el 14 de novembre de 1922, amb la inauguració de Ràdio Barcelona. Va ser una primera emissió feta en directe a dos quarts de set de la tarda i conduïda per la locutora Maria Sabater.

Imatge: 6 de febrer de 1922. Inauguració oficial de la Poste de la Tour Eiffel (Ràdio Torre Eiffel) amb els artistes Lucien i Sacha Guitry i Yvonne Printemps.

Veure la fitxa anterior

 

 

 

 

 

 

 

....Què és?
....Visites i tarifes
....Exposicions
....Història de la T.S.F.
....Les sales
....Botiga
....El cafè del Museu
....Formació
....Presencial
....En línia
....Centres escolars
....Tallers, excursions
....Producció

....Produccio video

....Internet
....Sobre nosaltres
....Notícies
....Articles de premsa
....Benefactors
....Galeria
....Contacteu-nos
....Dades de contacte
....Com venir
....Accueil

 

Biblioteca Guglielmo Marconi

Escala central

Sala TSF

Plató cuina

L'art dins la Casa

Pati Colombier

El jardinet L'apartament de Tintín Equipament audiovisual

Benvinguts a una nova manera d'entendre la ràdio i la televisió: Didàctica, pedagògica, divertida i interactiva.
PsF 2012 Espace Culturel TSF TSF Network sur Facebook